2019 е била натоварена за съдиите от Благоевград

Снимка: РС-Благоевград

Броят на гражданските дела се е увеличил

На 28.02.2020 г. Районен съд - Благоевград, проведе своето годишно отчетно събрание за 2019 г. Председателят Вера Коева отчете добра и натоварена предходна година.

Новообразуваните дела за 2019 г. са били общо 5 833, от които 3 529 - граждански, а 2 304 - наказателни. Средномесечната натовареност за съда през отчетения период е била 42,87 дела спрямо делата за разглеждане и 36,4 спрямо свършените дела.

Статистиката сочи, че през последните три години се наблюдава тенденция за увеличаване броя на гражданските дела, като през 2019 г. са постъпили с 420 повече от 2018 година.

За разлика от гражданските дела, при наказателните се наблюдава спад. През 2019 г. те са били с 415 по-малко от предходната 2018 г. и с 241 по- малко от 2017 г.

Въпреки натовареността на съда и в двете отделения се отчита висок процент на приключване на делата в тримесечен срок, а именно 88% в гражданското и 85% в наказателното. Висок е и процентът на потвърдените актове на втора инстанция - над 65 % и в двете отделения.

Административният ръководител Вера Коева поздрави съдиите и съдебните служители в Районен съд - Благоевград за добре свършената работа, както и за проявения професионализъм и почтеност. Те бяха приветствани и от Ръководството на Окръжен съд - Благоевград, в лицето на председателя Катя Бельова и заместник - председателите Лилия Масева и Татяна Андонова, които също присъстваха на отчетното събрание.

На него дойдоха и Районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки, адв. Пенко Ненов - представител на АК - Благоевград, съдия Иван Петков и съдия Румяна Митева - като представители на Административен съд - Благоевград, комисар Спаска Карадакова - началник на отдел "Разследване" - представител на ОД на МВР Благоевград и Тодор Сарандев - началник на ОЗ "Охрана".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK