Корнелия Нинова: БСП остава опозиция на тази безпринципна коалиция

Снимка: БСП

Това, което се прави в момента, е гаранция за още по-голяма нестабилност и хаос върху хаоса, заяви тя

„Няма да подкрепим кабинета на ГЕРБ и ПП-ДБ. Ако бъде съставен, оставаме в опозиция.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в кулоарите на Народното събрание.

„Смятаме, че това едно от най-големите политически предателства в последните години в българската политическа история. ПП бяха създадени, за да сменим модела на досегашното управление на задкулисие и паралелна държава и вместо „Мутри, вън”, се получи „Мутри, вътре”.”, коментира тя.

По нейните думи това ще е ротационна коалиция на омертата, в която те просто ще си пазят взаимно гърбовете. „Взаимно ще прикриват това, в което досега взаимно се обвиняваха – едните, че крадат от магистралите, а другите, че крадат от договорите за газ. Вече дадоха заявка, че няма да подкрепят сваляне на имунитета на който и да е народен представител”, посочи Нинова.

Тя заяви още, че на преговорите между бъдещите коалиционни партньори не се е чуло как ще решат истинските проблеми на хората - икономика,  неравенства, цени и бедност. „Напротив, бюджетът, който са замислили с 3% дефицит означава категорично рязане на социални разходи. Това беше една от основните разлики помежду ни”, обърна внимание лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че социалистите ще продължат да провеждат политиките, които за защитавали през последните 7 години и остават единствената партия, която е получавала оферта от Борисов и ГЕРБ да влезе в управлението няколко пъти и много принципно и последователно е отказвала - с всички последици от това.

„Можеш да имаш ротация на министър-председател, може да имаш ротация на председател на Народното събрание, но не можеш да имаш ротация на морал в политиката”, коментира Нинова.

По думите ѝ е много важно да има редовно правителство и стабилност, но това, което се прави в момента, е гаранция за още по-голяма нестабилност и хаос върху хаоса. „Представете си на 9 месеца да сменяш министър-председател, министри, областни управители, искат да сменям регулаторни органи, за да овладеят държавата  - това ще блокира още повече България”, обясни Корнелия Нинова.

На въпрос дали БСП ще подкрепи конституционно мнозинство за съдебна реформа, тя призова първо да изяснят какво точно искат да променят. „ПП-ДБ искат контрол върху главния прокурор, който да се осъществява от следствието. Предложението на Крум Зарков и на ГЕРБ, което подкрепят, е да се изпълнява от съдия от ВКС. Христо Иванов иска конституционно мнозинство и чуваме гласове от там пък изобщо да няма главен прокурор. Нека първо да си изяснят главите какво искат да правят със съдебната реформа, защото и това не е съдебна реформа. Това е битка между икономически лобита кой да овладее прокуратурата”, заяви тя и припомни позицията на БСП - промяна на двата закона, оставката на главния прокурор, но това, което се случва в момента в прокуратурата с нищо не допринася за истинска съдебна реформа.

„Тези, които са създали този модел, вместо да натискат „enter” на Гешев, натиснаха „enter” на взривяването на прокуратурата отвътре. Това няма да доведе до истинска съдебна реформа”, категорична е Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK