Румен Петков се срещна с Елеонора Митрофанова

Снимка: ПП АБВ

Румен Петков подчерта необходимостта от търсене на диалог

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с Н. Пр. Елеонора Митрофанова.  Пред нея той отправи настоятелна молба от името на много родители и ученици да бъде запазено училището към руското посолство, поради изключително доброто образование, което дава на българските деца. В създалата се ситуация обаче, след действията на българските власти, учителският състав е сведен до минимум, което прави невъзможно запазването на училището във вида, в който е, информира посланикът. Тя увери, че при промяна на обстановката и отношенията между нашите държави, това ще бъде сред първите въпроси, които ще намерят благоприятно решение. 

Румен Петков подчерта необходимостта от търсене на диалог и убеждението на АБВ, че той трябва да започне по инициатива на българското правителство за изход от кризата в междудържавните отношения. „Ние, като партия  АБВ в коалиция „БСП за България“ ще настояваме за гаранция, че новото българско правителство (ако се стигне до него) по най-бързия начин ще започне диалог с Русия за намиране на решения, които да гарантират и българския, и руския национален интерес“, посочи той. 

Петков е категоричен, че новото българско правителство трябва да стартира по най-бързия начин преговорите с „Газпром експорт“ за гарантиране газовата сигурност на страната. Но е важен и ефективен диалог, който да позволи образователния, научен и спортен обмен между двете държави. Приоритет е и запазването на туристопотока, което означава с усилията и разбирането на българската страна да бъдат гарантирани възможностите дипломатическите представителства (консулските служби в България и Русия) да работят достатъчно интензивно за издаване на визи за туристи, защото за нас Русия е изключително сериозен туристически пазар. 

Румен Петков и Н. Пр. Елеонора Митрофанова се разделиха с добри чувства и с обещанието, че ще бъдат предадени сърдечни поздрави на близките приятели на България, които по един крайно некоректен начин бяха изгонени от страната ни. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za