В отворено писмо, адресирано до членове, симпатизанти и приятели, лидерът на ПП "Български възход" Стефан Янев призовава да не се вярва на представители, които твърдят, че са упълномощени да водят разговори и да привличат хора за участие във формирането на партийните листи за предстоящите предсрочни избори. Такава информация достигнала до централата на партията, учредена преди няколко месеца.

Особено обезпокоително е, че в някои от случаите са поставяни и определени условия, в това число и финансови, пише Стефан Янев. Той заявява, че никога и по никакъв повод не е упълномощавал никого да поставя финансови условия за участие в партията. А след регистрацията на партията и ако това се случи, начинът на финансиране ще се осъществява според устава.

Той заявява, че това са "абсолютно недостойни, нечисти и провокативни деяния, целящи да дискредитират и омърсят нашите стремежи да имаме България такава, за каквато всички мечтаем". Янев се позовава на максимата, че политиката е мръсна работа, като е убеден, че тя става такава, когато в нея влязат нечистоплътни и "мръсни" хора.

"Като български гражданин и български офицер, аз и ръководството на ПП "Български възход" няма да допуснем подобно нещо", уверява Стефан Янев и допълва, че партията му няма да търгува и да удовлетворява вътрешни и външни интереси.

ПП Български възход с вътрешна заповед ще упълномощи 8 души, които да изграждат партийните структури в страната. В отвореното писмо не се посочват имената им.

Припомняме, че в деня на учредяване на партията сочената като дясна ръка на Стефан Янев, Ралица Симеонова се оттегли от политическата инициатива с думите, че "формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки и компрометирани личности". 

Стефан Янев бе отстранен като военен министър в правителството на Кирил Петков след серия от противоречиви изказвания по отношение на войната в Украйна, при които използваше изцяло лексиката на Кремъл. Преди започването на реалните военни действия той дори обвини медиите, че разпалват конфликта и общественото мнение. Отстраняването си от поста Стефан Янев коментира като сценарий и риск за националната сигурност.

Миналата година Янев ръководи и двете служебни правителства на президента Румен Радев.