Мирчев: Абсолютно несъстоятелно е ветото на президента

Снимка: БГНЕС

Нито един от мотивите не е релевантен, добави той

Изненадващо, абсолютно несъстоятелно вето на президента, коментира пред журналисти Ивайло Мирчев, депутат от  ПП-ДБ и член на Комисията по отбрана, пише БТА.

Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

“Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата, категоричен е Мирчев. Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание (НС) има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там”, обясни депутатът. “Те не са били и по време на Студената война там”, добави Мирчев. За идеята Радев да бъдат даден на Гражданска защита посочи, че, преди да бъде взето решението, е попитал въпросната институция дали имат нужда от тази техника и отговорът е бил, че имат достатъчно техника и тези машини не им вършат абсолютно никаква работа.

“Освен това президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи, отбеляза Ивайло Мирчев. От тази гледна точка това е „политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова (Елеонора), второ – да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати“, коментира представителят на ПП-ДБ. По думите му тези БТР-и са стари, те са взети в България за Възродителния процес.

Много се надявам президентът да не иска да се връщат тези времена, в които БТР-и се използват срещу български граждани, срещу протестиращи български граждани, допълни Ивайло Мирчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK