Екипът на Министерството на земеделието начело с новия служебен негов началник Явор Гечев ще разработи в спешен порядък план, по силата на който, с оглед на лавинообразно покачващите се цени, всички хора, попадащи в уязвими групи, ще получат дърва за огрев през зимата.

Това е един от приоритетите на новият министър, който той представи на пресконференция в подопечното му ведомство, съобщава news.bg.

"Знаете, че заради значителното повишаване на цените на основните горива и дървата като такива, търсенето значително се е повишило. Искаме да направим преструктуриране и да осигурим на приоритетните групи дърва за отопление. Това е топ приоритет. Още от тази седмица ще има план как това да се осъществява и как да не оставим никой на студено през зимата. Казвам го сега, не го казвам при първия сняг, защото сега е момента, в който може да се реагира, а не през зимата", каза Гечев.

Министърът успокои още - за бъдеща продоволствена криза в никакъв случай не може да се говори, като страната ни има нужните количества зърно.

"Реколтата е нормална, по-малка от миналата година, но добра, имаме нужните количества. Средните добиви са 500-600 кг на декар. Емоционална е картината, няма да се изкушавам да влизам в подробности, защото знам ситуацията област по област. Завършва жътвата и на ечемика. Не ни очаква кризисна ситуация", увери той.

Топ приоритет на новото ръководство са родните производители, които, в конкретика тези на зърно, са засегнати от вноса от Украйна. Продължават и работите по Плана за възстановяване и устойчивост в областта на агросектора, работи се и върху Стратегическия план за развитие на земеделието, върнат ни то Еврокомисията с 405 забележки.