Министър Генчовска прие министъра по европейските и международните въпроси на Австрия

Снимки: МВнР

По време на разговорите в Министерството на външните работи Теодора Генчовска и Александер Шаленберг обсъдиха войната в Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг потвърдиха отличните отношения между двете държави и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма, образованието и културата.

„Австрия е дългогодишен приятел на България. Тя е един от най-важните ни търговско-икономически партньори и е сред най-големите чуждестранни инвеститори у нас. Нашите дипломатически отношения датират повече от 140 години“, заяви министър Генчовска в съвместно изявление с Александер Шаленберг, който е на официално посещение в България. Тя посочи, че двете страни ще работят за разширяване на обмена  в сферата на туризма, образованието и културата.

По време на разговорите в Министерството на външните работи Теодора Генчовска и Александер Шаленберг обсъдиха войната в Украйна, европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и въпроси, свързани с енергийната сигурност.

„Войната в Украйна създаде нова геостратегическа реалност и постави нашата обща сигурност пред безпрецедентни предизвикателства“, заяви българският външен министър. Тя посочи, че страната ни твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и категорично осъжда руската военна агресия.

Теодора Генчовска подчерта пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. „Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония.

Същите са възможни обаче единствено с общи усилия“, заяви министър Генчовска. Тя обърна внимание, че страната ни очаква от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Александер Шаленберг заяви, че ако зависи от него преговорите с Албания и Северна Македония би трябвало да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи той. Министър Шаленберг високо оценява усилията, които полага българската страна и акцентира върху политическата воля, която трябва да срещне подкрепа и от двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK