Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността след консултациите със съюзниците ни в НАТО

Снимка: Infomreja.bg

Той съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към МС

Експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира. Ще свикам Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО, заяви премиерът Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на кабинета. Министър-председателят бе категоричен, че в настоящия момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС.

Донев отбеляза, че България е в постоянен контакт със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС като внимателно се следи хода на разследването. „Сдържаният тон и твърденията, основани на факти са задължителни, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно“, подчерта Донев. Министър-председателят акцентира, че всички предположения преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. „Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация, този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света“, каза премиерът.

По думите му ситуацията, в която се намираме, не се изчерпва единствено и само с отговор на въпроса кой член от Договора на НАТО ще бъде активиран. Сериозно предизвикателство е как да бъде съхранен мирът. Усилията за възстановяването на мира и единството на съюзниците и партньорите от НАТО и ЕС е от ключова важност, добави министър-председателят Гълъб Донев. Премиерът изтъкна, че трябва да се продължи с усилията за възстановяването на мира и сигурността в региона по пътя на дипломацията.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK