Продължават срещите на икономическия министър с работодателските организации

Снимка: МИИ

Той се срещна с ръководствата на Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България

По инициатива на министъра на икономиката и индустрията се проведоха срещи с ръководствата на Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ръководството на Българската стопанска камара постави въпросите за цената на електрическата енергията и механизма за компенсация, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството, свързани с възможността за преминаване към алтернативно гориво. „Ще бъдем гласът на бизнеса както в Националния кризисен щаб за енергетиката, а и по всички други теми, за които предстоят да се взимат важни решения“, категоричен бе министър Стоянов.

Той изрази надежда работодателите да участват активно в инициативите на Министерството на икономиката и индустрията и да се задълбочи диалогът във всички приоритетни сфери. „В дни на толкова изпитания само заедно можем да устоим и да търсим възможностите за стабилност и растеж въпреки кризата“, каза още Никола Стоянов.

„Вие сте човек от бизнеса и нашите членове разчитат на Вашата експертиза и диалогичност. Подчертавам, че никой бизнес не желае помощи от държавата, но всички ние искаме справедливост и възможност да се конкурираме честно на европейските пазари. Считаме, че засегнатите предприятия от високата цена на ел. енергията трябва да бъдат подпомогнати, а тези, които злоупотребяват, трябва да бъдат санкционирани“, каза в хода на разговора Добри Митрев.

Председателят на УС на БСК запозна подробно министъра на икономиката и индустрията с необходимостта да бъде постигната прогнозируема цена на ел. енергията за бизнеса и важността държавата незабавно да намери механизъм за сключване на дългосрочни договори, особено за електроинтензивната индустрия.

По време на срещата с ръководството на АИКБ бе приветствана инициативата на служебния кабинет и в частност на министър Стоянов за провеждане на анкета сред предприятията, относно възможните проблеми пред стопанските потребители вследствие нарушение на доставките на природен газ. Представителите на работодателската организация категорично заявиха, че България трябва да използва адекватно лостовете, които има, за преговори с всички възможни доставчици на природен газ, за да максимизира ползите за икономиката и обществото ни, без да прави компромиси с общоевропейските ценности и принадлежност. 

„За Министерство на икономиката и индустрията е изключително важно да работи в тясно сътрудничество с организации като АИКБ. Разчитаме на експертизата ви. Това което мога да ви обещая е, че ще положим максимални усилия да решим както краткосрочните проблеми, така и за стартирането на дългосрочни инициативи за подобряване на икономическата обстановка в страната. За мен лично е важно в това кратко време, което има служебния кабинет, да показваме конкретни резултати, които правят икономиката ни по-конкурентна и готова да посрещне всички предизвикателства на утрешния ден“, заяви министър Никола Стоянов.

По време на срещите и с двете работодателски организации бе обсъждан въпросът за подобряване работата на търговските аташета на България зад граница. “Подобряване на модела на работа на Службите по търговско-икономически въпроси, приоритизиране на списък с потенциални държави и много по-активна работа за насърчаване и подпомагане на българския експорт. Това са част от приоритетите в тази област, по които смятам да работя като служебен министър на икономиката и по които активно ще търсим обратната връзка от бизнеса за намирането на най-добрите решения“, каза министър Никола Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK