Милева: Мигрантите по границата ни с Турция - 5 пъти повече в сравнение с 2021 г

Снимка: Infomreja.bg

Отчетено е и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната

Има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница спрямо 2021 г. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокуроро - Сийка Милева, пише Нова тв. 

Днес извършват претърсване на адреси и автомобили, за които имат данни, че са свързани с каналджийска дейност. “Каналите са от Турци през България, Сърбия и Румъния и от там към Централна и Западна Европа”, посочи Милева. 

Проверяват се още лица, за които има данни, че са помагали транспортирали и набирали чужденците, както и хора, които са осигурявали помещения за тях. 

“За съжаление дългото затъмнение в институционалните отношения между прокуратурата и МВР, което беше въз основа на политическите атаки върху съдебната власт, даде и своите горчиви плодове. В борбата с опазване на българската граница и националната  сигурност загинаха четирима български полицаи”, каза още тя 

и допълни, че “сме сидвдетели как правоохранителните ограни започнаха да говорят на един език”.  “Надяваме се да постигнем добри резултати и да пресечем този род престъпност”, категорична бе Милева.

От прокуратурата изнесоха още данни за увеличението на миграционния натиск. 

От януари до декември 2022 г. е отчетен петкратен ръст на незаконната миграция по българо-турската граница в сравнение с 2021 г. “Увеличението достига нива, които не сме чували и виждали от 2013 г.”, каза Милева. 

Отчетено е и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната. Заловените са предимно граждани от Афганистан, Сирия и Мароко. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK