Министър Василев: Търговските дружества са ръководени по престъпен начин

Снимка: ММС

Радостин Василев обяви, че ще бъдат разгледани всички договори за наем

Министерството на младежта и спорта ще подаде сигнал за състоянието, в което се намира Зимният дворец на спорта. То е опасно за децата, които тренират там и трябва да се търси наказателна отговорност на виновниците. Това заяви министърът на младежта и спорта Радостин Василев по време на гостуването си в сутрешния блок на Нова телевизия “Здравей, България”.

“Ще извадим количествено-стойностната сметка на ремонта, който е извършен през 2018 и 2019 г. в Зимния дворец. Ще бъде проверено какво е ремонтирано, как е ремонтирано и в какво състояние е в момента. Според мен не се вижда ремонт за 600 000 лв., камо ли за 6 млн. лв., но аз не съм експерт в оценка на подобни дейности. Има органи, които ще го направят. За мен, ако по този начин ремонтираш база, е най-малкото нецелесъобразно”, каза Василев.

Той допълни, че за сегашното състояние на Зимния дворец на спорта е бил информиран от новото ръководство на търговското дружество “Академика 2011” ЕАД, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. 

“За три месеца нямах нито един сигнал от ръководствата на “Национална спортна база”, “Академика 2011” и “Сердика спортни имоти”. Нямах дори комуникация с тези дружества. Те са управлявани по престъпен начин от хора, на които трябва да се търси наказателна отговорност. Това нещо е безспорно”, заяви спортният министър.

Радостин Василев обяви, че ще бъдат разгледани всички договори за наем на помещенията в Зимния дворец на спорта.

“Ние нямахме достъп до тях и се наложи да търсим ключар, за да ги отключи. От новото ръководство на “Академика 2011” разбрах, че са освободени на пожар от наемателите. Тепърва ще анализираме как наемателят е напуснал, при какви условия се е стопанисвал обектът, какви ангажименти е имал по поддръжката му. По предварителна информация договорите за наем не са били източник на доходи за търговското дружество, а най-вероятно за някой определен човек, но не и за държавата”, каза Василев.

Той беше категоричен, че София има нужда от втори център за зимни спортове.

“Проблемът със Зимния дворец на спорта е, че той е единственото съоръжение от такъв мащаб, което е дом на хокей, кънки и другите зимни спортове на лед. Един ремонт тук ще отнеме години. Ако го затворим, тези спортове приключват. Необходим е зимен център за спорт. Това е категорично. Пари се оказва, че в държавата има, когато те се харчат законосъобразно и целесъобразно. Аз ще се ангажирам за догодина в бюджета да се предвидят средства за зимните спортове, ако е възможно и трябва да е възможно. За тази година сме планирали вече два големи инфраструктурни проекта в спорта”, обяви министърът на младежта и спорта. 

Той коментира и настоящата политическа обстановка в страната.

“Правителството ни е постапокалиптично на едно управление, което е довело България, а не само Зимния дворец, до това, което видяхме. За 4 месеца 4 различни формации, които имат коренно различни политически възгледи се сблъскват с много сериозни кризи. Ако министрите и коалиционните партньори не осъзнаят, че общественият интерес трябва да се поставя преди личния, че това, от което обществото има най-голяма нужда, всъщност е далеч от темите, които Народното събрание обсъжда, че трябва много спешно да направим мерки, свързани със законодателни инициативи от значение за хората, губим доверието на хората”, каза Радостин Василев. 

Министър Василев заяви, че работи много добре с абсолютно всички свои колеги, защото е застанал зад принципни идеи. 

„Не лансирам никакви частни, корпоративни и бизнес интереси. Нямам никакви лични интереси в спорта. Приемам това като кауза и от там имам доверието на премиера, на правителството, парламентарната ми група. С коалиционните партньори работя добре. Дори с опозицията, защото правя всичко възможно да отделя спорта от тези проблеми, с които се сблъскват те в момента, а те са предимно личностни и проблеми от дребен характер”, каза министърът на младежта и спорта.

“От нищо не се страхувам. Това се вижда от начина, по който управлявам ММС. Притеснявам се, че ако има продължаващ негативен тренд в доверието към правителството, много по-трудно ще обясняваме на обществото какви реформи правим. Смятам, че голям проблем на част от изпълнителната власт в момента е, че не могат правилно да изкомуникират положителните неща, които правят и остават неразбрани. За разлика от опозицията, която е много опитна в една своя част и която независимо, че е опустошила България буквално и я е довела в това състояние, в момента много умело показва недъзите, присмива се”, допълни спортният министър.

Той сподели и личното си мнение по темата Украйна.

“От войната в Украйна бягат много хора, но моето лично мнение е, че българската гостоприемност не трябва да прескача границата и да става меркантилност, инфантилност. Помощта е едно, намесата ни във военни конфликти, независимо, че сме член на едната от организациите, без някой да иска от нас подобно нещо и без да е активирана една клауза в договора с НАТО, е съвсем друго. Моята позиция е, че ние трябва да защитаваме българския национален интерес и да не ходим, където не ни е мястото”, каза Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK