Министър Стоянов: Въпреки кризите, безработицата в страната запазва ниски нива

Снимка: МИИ

Министър Стоянов откри научен форум в УНСС

През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на страната е най-висок от 1995 година насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век", организиран от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

„Добрите макроикономически показатели не могат да ни радват, ако не овладеем ръста на цените на продуктите. Затова се радвам, че с всичко свършено от правителството ни за толкова кратко време, през миналия месец постигнахме първа малка победа в тази област. За първи път през октомври 2022 г. бе отчетен спад на месечната инфлация“, подчерта икономическият министър. От думите му стана ясно, че това е първото намаление след близо 2-годишен период на ръст.

Министър Стоянов коментира, че въпреки кризите, безработицата в страната запазва ниски нива, а преките чуждестранни инвестиции у нас за 2021 г. достигат 1.21 млрд. евро. „Въпреки тези данни, европейската икономика показа високата са зависимост от стоките и суровините от трети страни и това още веднъж подчертава важността на въпроса за постигане на стратегическа автономност и диверсификацията на доставките“, обясни Стоянов.

Според икономическия министър,  кризите с енергийните източници, веригите на доставки и цените на хранителните продукти са огромен тест пред нашите икономики, и поставят още по-големи очаквания към Механизма за възстановяване и устойчивост, като инструмент за подкрепа. „Затова днес трябва да работим още по-бързо и да приложим най-добрите решения, така че в пъти да умножим всяко вложено евро в нашата икономика“, каза още Никола Стоянов.

Той подчерта, че е от ключово значение научната общност, бизнесът и администрацията да работят в тясна координация, а България да полага последователни усилия за развитие на икономика, основана на знанието.

Форумът се организира съвместно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност" и Центъра за индустриални изследвания и иновации. В него участие взеха и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Бизнес факултета доц. д-р Димитър Благоев, както и председателят на АИКБ Васил Велев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK