Министър Стоянов: Испанските инвестиции у нас надхвърлят 880 млн. евро

Снимка: МИИ

По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании

Испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания отчете министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той проведе днес среща с представители на испанския бизнес у нас. Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.

По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании, които са разкрили над 3 000 работни места. Секторите, в които са съсредоточени, са туризъм,  хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и др.

„Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави”, подчерта министър Стоянов. Той цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1,7 млрд. евро за 2021 и бележи ръст от 35%. “Данните са повече от добри, но целта е да говорим не само за успехите, които постигате, но и за трудностите, които срещате. Вратата ми е винаги отворена за компаниите в българската икономика и се надявам заедно да търсим решенията за гарантиране на икономически ръст”, каза още Никола Стоянов.

Участие в днешната среща взеха представители на над 20 испански компании. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK