МВнР подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени

Снимка: МВнР

Кампанията е под надслов „Оранжев свят: Да сложим край на насилието сега!“

Министерството на външните работи подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени – 25 ноември.

Под надслов „Оранжев свят: Да сложим край на насилието сега!” министърът на външните работи Светлан Стоев и посланиците на страните – членки на ЕС, Швейцария, САЩ и Великобритания демонстрираха своята подкрепа за кампанията на събитие, организирано пред Народния театър в столицата от посолствата на Словения и Австрия.

Вицепремиерът Атанас Пеканов също участва в инициативата.

Оранжевият цвят на посланията е избран от ООН и символизира очакването за едно по-добро бъдеще, без насилие срещу жени.

Насилието срещу жени и момичета остава едно от най-широко разпространените и съкрушителни нарушения на правата на човека в съвременния свят. Последиците от пандемията допълнително изостриха проблема, създавайки своеобразна „пандемия в сянка”.

На този ден, повече от всеки друг, трябва да си напомним, че мълчанието, стереотипите и стигмата нямат място в нито едно демократично и толерантно общество, каквото е българското. Пътят за справяне с проблема минава през високата степен на осведоменост и осъзнатост на всеки един човек, така че този вид насилие да бъде изкоренен завинаги.

Тази година ще започне и кампанията UNiTE, посветена на прекратяването на насилието срещу жените. Тя включва 16 дни на действие, водена е от Генералния секретар на ООН и ООН-Жени и цели повишаване на осведомеността в световен мащаб. Кампанията ще приключи на 10 декември 2021 г. с отбелязването на Международния ден на правата на човека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6