Министър Стоев разговаря с комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи

Снимка: МВнР

Външният ни министър запозна еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.

По време на среща в МВнР с Вархеи, който е на работно посещение у нас, министър Стоев подчерта приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Външният ни министър запозна еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като изтъкна усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция,  инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни”, заяви Светлан Стоев.

В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията. България от своя страна остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK