Министър Милков участва в 29-та среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ

Снимка: МВнР

Тя се проведе в Лудж, Полша

Министър Николай Милков участва в годишното заседание на Съвета на министрите на външните работи на държавите-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Лудж, което се провежда под председателството на Полша.

Фокус на срещата беше продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна, произтичащите от нея последствия за сигурността в Европа и по-нататъшната роля на ОССЕ, вкл. начините за съхраняване на „наследството“ на Заключителния акт от Хелзинки. Този дневен ред отрази възприетия от Полското председателство и подкрепен от всички сходно мислещи страни подход за промяна на деловия режим на работа и пренасочване на дейностите на основните органи на ОССЕ към свързаните с войната на Русия срещу Украйна предизвикателства пред сигурността.

Министрите обмениха виждания за причините за настоящата криза в ОССЕ, перспективите за възстановяване на доверието между държавите-участнички и възможните сценарии за бъдещата роля на Организацията. „Належащата задача днес пред ОССЕ е оцеляването на организацията, но ние трябва да обмислим основния въпрос – как да излезем от тази криза и как да възстановим европейската система за сигурност и взаимното доверие, когато войната в Украйна свърши“, подчерта министър Милков.

В рамките на срещата министър Милков разговаря с Джеймс Клевърли, министър на външните работи, общността и развитието на Обединеното кралство. Обсъдени бяха въпроси на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес.

Министър Милков разговаря и с държавния секретар по външна политика на Дания Йеспер Мьолер Сьоренсен. Дискутирана беше темата за присъединяването на България към Шенген, както и кандидатури на двете страни за международни организации.

Заедно с останалите държави-членки на ЕС, България стана съавтор на няколко съпътстващи събития в рамките на срещата на министрите на ОССЕ в Лудж: „Съвместни действия за прекратяване на безнаказаността на Русия и осигуряване на справедливост за жертвите на войната в Украйна“ (организирано от Украйна), „Децата и въоръженият конфликт в Украйна“, както и „Влошаващата се политическа ситуация и ситуацията с правата на човека в Беларус и последствията за региона на ОССЕ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK