Новият пункт „Струмяни-Берово“ е обявен за национален обект

Снимка: Infomreja.bg

Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие

Граничният контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“ между общините Струмяни, Благоевградска област, и Берово, Република Северна Македония, става национален обект. За това решение на правителството съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание. 

Със същото решение за национален обект се обявява и инженерната инфраструктура до граничния пункт, включително път III-1008 (Кресна - Кулата) Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония, съобщават от министерството.

„Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Освен това обявяването за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и други, за да може да  не се забавим с развитието на този инфраструктурен обект“, каза министър Шишков. Той допълни, че този пункт ще има регионален характер, през него няма да е допустимо преминаването на тежкотоварни камиони, а само на пътнически и товарни превозни средства с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. За изграждането му има споразумение между двете държави от 1999-та година, припомни регионалният министър. Той увери, че за завършването на ГКПП „Струмяни-Берово“ се работи и в двете посоки. От българска страна ще се положат усилия и за проектирането и изграждането на път до границата, защото в момента такъв няма.

Проектът за изграждане на граничния пункт се финансира по програма Интеррег VI-A ИПП България - Северна Македония 2021 – 2027 и е на обща стойност 9 милиона евро.

Основната цел на проекта е да подобри свързаността в региона и да стимулира икономическия растеж чрез улесняване на трафика на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната TEN-T мрежа, включително връзката с транспортни коридори IV и VIII.

Възложител на проектирането и изграждането на довеждащия до новия ГКПП Път Ш-1008 (Кресна - Кулата) „Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония“ е Агенция „Пътна инфраструктура“, като към момента има разработени идейни варианти на трасето и е започната процедура по Закона за опазване на околната среда. Финансирането за изграждането на пътя е възможно по Оперативна програма “Развитие на регионите“ 2021 - 2027 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK