Благоевград стана по-чист и по-приветлив с обединените усилия на хиляди благоевградчани

Снимки: община Благоевград

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и кметът Илко Стоянов дадоха старт на мащабна екоинициатива

 Хиляди жители и гости на Благоевград се включиха в мащабната зелена кампания „Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“, която премина под патронажа на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Тя бе организирана от Община Благоевград, „Еко Партнърс“ АД и ОП „Чистота“.  Официалният старт бе даден от министър Сандов и кметът Стоянов, след което доброволците в инициативата почистиха различни локации в централна градска част и кварталите на областния център.

„Благодаря на всички, които подкрепиха кампанията! За нас тази активност е изключително важна, защото може да има много прекрасни идеи, но без помощта на хората те няма как да се реализират. Заедно имаме възможността да превърнем нашия общ дом в по-чист и красив“, каза в част от словото си кметът Стоянов и даде думата на патрона на кампанията Борислав Сандов.

„Благоевград е един от най-красивите и чисти градове в България, но както навсякъде има и хора, които замърсяват. От всички нас зависи да ограничим неконтролираното изхвърляне на отпадъци. Емпирично е доказано, че колкото по-чисто е едно място, толкова по-малък е шансът то да бъде замърсено, вярно е и обратното. А по-чисто, означава по-здравословно“, заяви по време на приветствието си министърът.

Илко Стоянов и Борислав Сандов почистиха района около парк „Ловен дом“ и Розариума. В общите усилия за почистване на парка се включиха  служители от общинска администрация, РИОСВ – Благоевград и граждани.

„Чист и зелен Благоевград! От нас зависи!“ бе подкрепена още от  „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, ФК „Пирин“, БМЧК – Благоевград, спортни клубове, студенти от Американски университет в България, детски градини и училища, жители на Благоевград, украински граждани.

Сериозна активност в кампанията показаха и представители на ромската общност в Благоевград, които почистиха районите около домовете си.

Десетки зелени площи, нерегламентирани сметища, междублокови пространства и райони около спортни съоръжения, детски градини, учебни заведения бяха почистени благодарение на общите усилия на благоевградчани. В рамките на кампанията новият електромобил на ОП „Чистота“ минаваше по райони и събираше смесен отпадък.

„Еко партнърс“ АД и ОП „Чистота“ бяха подсигурили всички необходими материали за по-ефективна работа.

Разположени шатри с чували за разделно събиране и общ отпадък, ръкавици, тениски и шапки имаше в централна градска част и кварталите на града.

Благоевградчани доказаха, че от нас зависи! Нека пазим нашия общ дом чист и приветлив! Примерът остава! Да не замърсяваме средата на нашите деца!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK