Министър Гьоков от Кюстендил: Вдигаме пенсиите на всички пенсионери

Снимки: Infomreja.bg

Георги Гьоков на среща с обществеността в Кюстендил

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков проведе среща с обществеността в Кюстендил. Той идва в областния град по покана на депутата Бойко Клечков. „Ще говорим по всички въпроси, които ги интересуват хората. Може би първите въпроси ще бъдат свързани с мерките, които ще се предприемат в тази криза“, обяви социалният министър.

Той отговори и на критиките по отношение на мерките: Аз не твърдя, че това са антиинфрационни мерки, това са социални мерки, които да помогнат на във времена на инфлация. Когато отиват пари към хората, те наистина стимулират инфлацията и в това са прави опозицията. Но аз задавам въпроса - Какво да направим в тези времена, да ги оставим хората да се спасяват сами ли?

Искам само да уточня, че това са предварителни нагласи на правителството и те ще бъдат предложени на народното представителство и ако то ги приеме като законодателни промени и актуализация на бюджета, тогава ще станат факт.

Един от вариантите, на който сме се спрели и на мен ми се струва най-реалистичен, е този пенсиите да бъдат вдигнати на всички български пенсионери с 10 % и след това да бъдат прибавени механично по 60 лв. на всички. Това прави ръст средно около 20%, уточни министър Гьоков.

Той коментира и стабилността на коалицията. „Коалицията е желязна. Няма кой да я свали отвън, няма опозиция, няма протести. Виждате, че протестите са организирани от политическа сила, колкото и да се твърди, че са икономически протести. Видяхте, че правителството седна, говори с тях и хората ни разбраха. Протестите бяха съвсем  не това, което очакваше опозицията“, заяви още социалният министър.

Гьоков засегна и темата със социалните домове. По негови думи Агенцията за качество на социалните услуги извършва проверки по домовете и си върши много добре работата. „Трагичните случаи ще се случват в България. Давам ви пример с Варна. Там е направена констатация, че за година в един от частните домове са починали 300 души и никой не се е сезирал за това. Агенцията за качество на социалните услуги им прави проверки и им налага сериозни глоби, които те не плащат.  Така че те та си свързали перфектно работата.

Цялата държава по отношение на тези услуги е в много сложна ситуация. В момента има среща на Комитета по изтезанията, където имаме проблем с техния доклад. В него се казва, че в нашите домове хората се подлагат на изтезания, връзвани са и тн.

Според мен е така, защото го констатират и проверките. Но когато става въпрос за загинали хора, ние сме си свършили работата и сме уведомили компетентните органи, какво се очаква от Агенцията за качество на социалните услуги, да вземат по една пушка ли “, запита министърът на труда и социалната политика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK