Президентът: Свързаността в ЕС е от ключово значение за преодоляване на кризите

Снимка: Президентство

Радев се срещна с членове на групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент

Разширяването на свързаността в рамките на ЕС е от ключово значение за справяне с икономическата и енергийна криза и за недопускане на изострянето на неравенствата между отделните страни членки. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с членове на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, съобщават от Президентството. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Разговорът бе по инициатива на групата на ЕКР, която провежда в София изнесено заседание.

Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент и трябва да бъде приоритет на всички европейски държави, подчерта българският президент по време на дискусията. Той посочи, че засилването на подкрепата за страните на първа линия, подложени на най-тежък миграционен натиск, гарантира сигурността на всички държави членки. Румен Радев призова също така и за приемането на България и Румъния в Шенген на основа на установените критерии.

Той изтъкна, че присъединяването на двете държави ще допринесе за консолидирането на ЕС aкакто от гледна точка на сигурността на Съюза, така и с оглед усилване на неговия икономически потенциал, като бъдат избегнати изкуствени разделителни линии в условията на икономическа криза и нарушени вериги на доставки. Вицепрезидентът Йотова призова за реалното придвижване на законодателния пакет по отношение на миграцията и предоставянето на убежище, така че да има реална реформа в европейската политика в тези сфери.

В отговор на въпрос Румен Радев подчерта, че енергийната политика на служебното правителство е гарантирала сигурност на доставките на енергийни ресурси не само в национален, а и в регионален мащаб. Президентът припомни, че служебният кабинет встъпи в длъжност в разгара на наследена енергийна криза и това наложи ускореното завършване на строежа и въвеждането в експлоатация на интерконектора между Гърция и България, както и удвояване на размера на резервирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис.

България договори също така достъп до терминалите за втечнен газ на Турция и с подкрепата на ЕК започнаха специализираните строителни дейности на българска територия на интерконектора със Сърбия. България инициира също така и проекта „Solidarity ring (STRING)“ за пренос на допълнителни количества природен газ по Южния газов коридор за Европа през газопреносните инфраструктури на европейски държави. Представителите на ЕКР поставиха и темата за изграждането на зелена икономика в ЕС и призоваха за преосмисляне на темповете, с които се осъществява този преход, който оказва влияние върху цялостното развитие на страните членки.

Европейската перспектива на Западните Балкани също бе във фокуса на срещата, като представителите на ЕКР подчертаха, че в основата на процеса трябва да бъде индивидуалният напредък на всяка държава. Пред представителите на Европейския парламент Румен Радев постави въпроса за системното нарушаване на правата на българите в Република Северна Македония, въпреки че страната нееднократно настоява, че е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Войната на Русия срещу Украйна и негативните последици за сигурността и икономиката на Европа от този конфликт, както и необходимостта от преустановяване на военните действия и връщане към диалога, също бяха във фокуса на срещата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK