БХРА: Туризмът отново е неглижиран от политическите сили

Снимка: Infomreja.bg

МТ се натоварва с несвойствени задачи и се обезсмисля необходимостта от него

Туризмът отново е неглижиран от политическите сили. И  управляващи и опозиция продължават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася средно за около 13 на сто от БВП. За това алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В проектопрограмата на евентуалното ново коалиционно управление туристическият сектор не е засегнат в приоритетите на следващия проектокабинет.

Което е немислимо, при условие, че преди изборите за 47-то Народно ръководствата на БХРА и Алианса на туристическите индустрии в България (АТИБ) проведоха срещи с представителите на всички основни кандидати за парламента. Тогава политиците, очаквайки подкрепата и гласовете на стотици хилядите представители на туристическия сектор, ни увериха, че туризмът ще е приоритет в управлението и поеха ангажименти за решаването на редица наболели проблеми в сектора като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, проблема с кадрите и най-вече с тяхната сезоност, паркиране и сметоизвозване в курортите, координация в работата на отделните министерства по отношение на туристическата политика, отделяне на сериозен бюджет за реклама и неговото ефективно харчене, създаване на единна браншова организация и така нататък.

Всички тези обещания обаче останаха единствено в сферата на пожеланията, подчертават от БХРА. Туризмът не е включен никъде в проектопрограмата за управление. Това не е нормално, дори е немислимо за икономика, в която туризмът е стратегически водещ отрасъл. Браншът за пореден път беше излъган.

Наложителна е съществена  промяна в политиката на туризма,  която да се занимава с проблемите на сектора и от БХРА ще настояват това да си случи  независимо от това какви политически сили ще излъчат следващото правителство.

Политиците бяха много словоохотливи на срещите с бизнеса преди изборите за 47-то Народно събрание, но не правят нищо за туризма. 

Когато се свършат разговорите с представителите на сектора и минат изборите, политиците само “галят” проблемите, колкото да напомнят, че съществуват,  но не правят нищо за решаването им по същество.

На вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова например от февруари насам все не й стига времето и не й позволява графика, да чуе представителите на бранша и да помогне за решаване на проблемите му. 

Вече месеци наред началникът на кабинета й не успява да намери време в програмата на Нинова за туристическия сектор и твърди че не са ни забравили, ама не ни идва времето…

За първи път ни се случва през 30-годишното съществуване на БХРА да пишем писмо до МВР, да настояваме преди летния сезон за среща с министър за решаване на наболели въпроси и вместо да ни изпратят поне зам.-министър, който да ни изслуша, ни назначават разговори с хора, с които контактуваме ползотворно ежедневно, но без правомощия да решат проблемите.

Единствено президентът Румен Радев е този който няколко пъти се обръща към политиците да отделят особено внимание на туризма като водещ отрасъл на икономиката не само на думи, но и на дела. Но те не го чуват. Нито пък чуват нас, подчертават от БХРА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK