Външно министерство реагира след посегателството на Дома на Европа

Снимка: Веселин Боришев

Реакция имаше и от лидера на ГЕРБ

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София. 

Подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, пише в декларацията на МВнР.

Реакция имаше и от лидера на ГЕРБ чрез пост във Фейсбук:

Категорично осъждам посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София. Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България. Днес нашата и международната общественост наблюдават с очакване разрешаването на тежката политическа криза, в която страната ни се намира от две години. Отговорност на политическите партии, особено на тези, които най-много афишират своите патриотични настроения, е да гарантират сигурността, стабилността и интегритета на държавата, вместо да насърчават нови разделения и скандали. В тази връзка призовавам още веднъж демократичните системни партии да застанем обединени в името на националните интереси на България, излъчвайки силно редовно правителство. Единствено гаранции за задълбочаване на процесите на евроатлантическата ни интеграция могат да бъдат контрапункт на хибридните опити за инфилтрация на враждебното руско влияние в нашето общество.

"Правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи", се отбелязва в позиция на Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK