Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това заяви нидерландският външен министър Вопке Хоекстра

Нидерландия ще блокира кандидатурата на България за присъединяване към безвизовото Шенгенско пространство на Европейския съюз следващата седмица, според нидерландския външен министър Вопке Хоекстра, съобщават "Блумбърг" и нидерландски медии. 

Нидерландия смята, че е "все още твърде рано" за влизането на България в зоната, каза Хоекстра в петък след заседание на кабинета в Хага. Нидерландското правителство ще се съгласи с присъединяването на Румъния и Хърватия, каза Хоекстра.

Румъния и България чакат повече от десетилетие да бъдат допуснати в Шенген. Въпреки че отговарят на всички технически критерии, те се сблъскаха със съпротива от някои членове, тъй като ЕС многократно ги критикува за съдебната реформа и върховенството на закона.

Двете страни се стремят да спечелят положителен вот от държавите-членки, заедно с Хърватия, за да се присъединят към Шенген в началото на следващата година, но всяко решение ще трябва да бъде единодушно.

Българското правителство работи за постигане на пълноправно членство с гласуването на 8 декември, каза миналата седмица българският заместник-министър на външните работи Костадин Коджабашев.

Според държавния секретар Ерик ван дер Бург след седмичната среща на министрите от кабинета, България още не е изпълнила условията.

Премиерът Марк Рюте нарече решението за приемане на Румъния "голяма стъпка".

Нидерландия е една от малкото страни, които все още се противопоставят на влизането на България в зоната, в която хората могат да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол. Кабинетът е преценил присъединяването на всички страни кандидатки "по строг, но справедлив начин", каза министърът на външните работи.

България все още не е изпълнила две искания, каза министър-председателят Рюте на редовната си седмична пресконференция. България все още е изправена пред проблеми, когато става въпрос за върховенството на закона и борбата с корупцията. Освен това страната все още не е изпълнила техническите изисквания на Шенгенското пространство.

Зад отказа не стоят политически причини, каза Рюте. Той го нарече "фактическо, почти административно решение". Отрицателната решимост няма нищо общо с желанието му да намали миграцията в Холандия, твърди той.

Решението няма да спре непременно скорошното присъединяване на България към Шенгенското пространство, подчерта премиерът. Това може да се случи "някъде догодина", ако страната успее да изпълни изискванията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK