Министър Минеков: Мандатът мина при огромно напрежение

Снимка: МК

Годишното покачване за средствата за култура с 0.2% от БВП е спасението за културния сектор

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов отчетоха днес дейността си начело на Министерството на културата в периода август – декември 2022 г. на пресконференция в галерия „Средец“ на Министерството на културата.  

В публичния отчет във връзка с изтичащия мандат на служебния кабинет министър Минеков очерта някои от по-сериозните постижения на администрацията под негово ръководство. «Мандатът мина при огромно напрежение», сподели в началото на отчета си проф. Минеков. Той посочи, че още с идването си екипът му е започнал да разходва средства, които секторът е очаквал да получи. Целият бюджет е разходван целесъобразно.

«С 33 млн. лв. спасихме сценичните изкуства. На някои им се стори странно, че получихме благодарности за това, че не допуснахме да има заключени сцени», отбеляза министър Минеков. С допълнителни 5,5 млн. лв. са подпомогнати и музейните работници, но там също има още много какво да се желае от страна на Министерството. «Близо 60 музейни експерти вече са предпочели да работят в образованието, защото заплащането в тази сфера е по-високо», посочи проф. Минеков.

Министърът припомни, че ако бюджетът от декември 2021 г. е бил приет във вида, в който той го е защитил, са щели да бъдат избегнати споровете заради ниското възнаграждение на творците. А минималната работна заплата в държавните културни институти щеше да бъде между 1900 и 2700 лв. Ще се търси съдействието на Министерство на финансите през следващите месеци за това повишаване на бюджета, отбеляза той.

В сценичните изкуства трябва да има промяна в Наредба № Н-4 от 14 юни 2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти, разбира се, след обществено обсъждане. По думите на министъра не е добре синдикатите да участват в избора на директори, защото често се получава така, че те започват да работят при директорите, които са избрали. Относно системата на делегираните бюджети министърът коментира, че според него културните институти – театри, опери и т.н. би било добре да работят като в Европа - с реперторен бюджет, като това е по-справедливата система за финансиране.

Над 1700 творци са получили стипендии за общо 7 млн. лв., а 38 млн. лв. са стигнали до получателите си  през Национален фонд «Култура» – като досега не е имало такива средства.

По отношение на Националния филмов център министър Минеков отчете, че само от август до края на декември са били сключени 124 договора на стойност над 9 милиона лева.

Министърът с огорчение отбеляза, че представянето на Софийската филхармония в Загреб и впечатляващото й гостуване в Берлин са успехи, които не са получили достоен отзвук в медийното пространство.

За работата на НИНКН министърът коментира, че институтут е изпаднал в скелетно състояние, сведен е от 120 до 45 души, а работата му е изключително важна. Приемането на промени в Закона за културното наследство е важно, за да може собствениците да бъдат не само санкционирани а и подпомагани от закона, в опазването на недвижимите културни ценности. Обучението на тема „Актуални въпроси на опазване на културно-историческото наследство“ в Академията на МВР и в Националния исторически музей също е успех, който институцията е постигнала, защото в системата вече има подготвени кадри, които да се грижат за предотвратяването на иманярски набези, нерегламентирано строителство, вандализъм и др. в културните резервати.

След много години картина на български художник вече е в музеите на Ватикана. Творбата на Иван Вукадинов най-после стигна до своя адресат, а това събитие бе чакано от десетилетия.

Министър Минеков отчете и някои проблеми: например в Архтектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик голямо предизвикателство е общата собственост, както и двойната каса, заради която посещение на 4-членно семейство би възлязло на 120 лева – скъпо, дори сравнено с цените на световни музеи.   

Напредна много подготовката за разкриване на Български културен център в Тирана, дейността на който ще спомогне за представянето на страната ни и ще зарадва нашите сънародници там.

Очакват се серия конкурси за българските културни институти в чужбина– очаква се, както при всеки конкурс, да има доволни и недоволни.

Министър Минеков изтъкна възстановяването на международната Ботевата награда за поезия и публицистика и изрази надежда, че още тази година тя ще бъде връчена на най-достойния. В сесия по програма «Помощ за книгата» Министерството е осигурило 200 000 лв., а за музикалните училища са осигурени нови музикални инструменти.

Доц. Славов използва метафората «Замръзналото кралство» за състоянието, в което е заварил Министерството на културата. Сред важните неща, които са били свършени по време на мандата, той изтъкна, че по програмата за опазване на недвижимото културно наследство от 173 договора 152 са били сключени по времето на служебния кабинет, а по тази за опазване на движимото културно наследство и визуалните изкуства всички 221 договора са сключени по време на служебния кабинет. Изтъкна, че НДК се е стабилизирал финансово.

Около 4800 души са заетите в сферата на сценичните изкуства и Министерството прави всичко възможно за увеличаването на единния разходен стандарт, информира проф. Борислава Танева.

В отговор на въпрос министърът каза, че се очакват средства по Плана за възстановяване и устойчивост, като с част от тях заедно с Министерството на електронното управление ще бъде извършена дигитализация, което ще подпомогне опазването на културното ни наследство.

Годишното покачване за средствата за култура с 0.2% от БВП е спасението за културния сектор, обобщи министър Минеков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK