Националната детска болница готова до 2.5 години

Снимка: МЗ

Меджидиев увери, че така ще бъде построена детската болница, за да бъде уникална

Теренът за Националната детска болница е най-подходящ, защото е в екологичен район на София и разполага с 12 декара парк. Теренът позволява изграждането на хотел, на паркинг и има всички критерии, които създават условията за модерна детска болница, а не просто да направим една поредна болница в столицата. Това заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев в предаването "Защо, господин министър?" по БиТиВи.

Меджидиев увери, че така ще бъде построена детската болница, за да бъде уникална. "Връщане назад няма, ще имаме модерна детска болница. До две години и половина би трябвало да бъде изградена Националната детска болница", категоричен бе здравният министър.

Меджидиев добави, че водещи здравни специалисти ще работят в детската болница.

Той не знае кой вади статистиката, че ще се пътува за 1 час до новата Националната детска болница в Горна Баня. "От София до Дупница се пътува за 45 минути, не знам кой твърди, че се стига за един час, при положение, че от мястото, на което заснемаме предаването се стига за 15 минути", коментира здравният министър.

Във връзка с медицинските хеликоптери, Меджидиев увери, че първите хеликоптери на лизинг могат да полетят през месец юли. Израждат се 12 площадки за кацане на медицинските хеликоптери, двата хангара също са готови, обучението на медицинските специалисти също приключва. "През лятото ще имаме първите медицински хеликоптери в България", увери здравният министър.

Той добави, че първите изцяло закупен медицински хеликоптер ще пристигне у нас на 15 декември.

За липсващите лекарства в аптечната мрежа, Меджидиев напомни, че е имало проблем с медикаментите в началото на годината. Подсигурени са количествата необходими медикаменти - на 27 000 опаковки "Пулмикорт", които ще бъдат доставени на 1 юни, на 29 юли ще има и около 30 000 опаковки "Оземпик", отчете здравният министър.

Той увери, че държавата е подсигурила пациентите с финанси за лечение.

По отношение на средствата за здраве по клинични пътеки, Меджидиев уточни, че е много добре запознат как се разходват средствата по клинични пътеки. Финансирането на клиничните пътеки се осигурява от НЗОК, проверяващият орган отново е НЗОК, а не Министерство на здравеопазването, каза здравният министър.

"Аз мога да съм много усмихнат и симпатичен, но мога да ви кажа, че в последно време много проверки са направени в болниците", изтъкна Меджидиев.

Във връзка с починалата 29-годишна родилка в Русе, Меджидиев заяви, че случилото се е ужасна трагедия. Сезирана е агенцията по Медицински надзор дали има небрежност или неспазване на алгоритмите на лечение, обясни здравният министър, който отказа повече въпроси с аргумент, че причините за смъртта могат да бъдат много.

Той увери, че Министерство на здравеопазването е реагирало моментално. Агенцията за медицински надзор е институцията, която отговаря за спазването на медицинските стандарти, проверява ги и проверява как е извършена медицинската дейност. Затова Асен Меджидиев ще се довери изцяло на резултатите от проверката на Медицински надзор, а резултати могат да се очакват в края на новата седмица.

Медждиев обеща да наложи наказания, ако резултатът от проверката покаже, че има нарушение на спазването на медицинските стандарти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK