КЕВР закова цената на газа за май на 162.17/MWh

Снимка: Infomreja.bg

Поскъпването е с между 15 и 16% спрямо цената за април месец

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ днес 13 май, като тя ще е в сила от 1 май 2022 г.

Цената ще е в размер на 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на "Газпром", пише в решението на КЕВР. Поскъпването е с между 15 и 16% спрямо цената за април месец.

Припомняме, че решението си КЕВР вече веднъж го отложи с аргумент провеждане на проверка в "Булгаргаз", макар че по това време премиерът Кирил Петков да беше на посещение в САЩ, откъдето дойде и новината за доставка на втечнен природен газ за България. Все още не е ясно нито какво количество е договорено, нито на каква цена, но днес премиерът обяви, че танкерите ще пристигнат следващия месец. 

И днес в решението си КЕВР обявява, че за м. юни 2022 г. актуализираните прогнози на "Булгаргаз" за цена на газа показват цена около 140 лв./MWh, сравнима с цената за м. април 2022 и значително по-ниска от цената за м. май. Основен фактор за това са сключените от "Булгаргаз" сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на "Газпром". Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, "Булгаргаз" да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

КЕВР обобщава и общественият доставчик "Булгаргаз" е предприел действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители след спирането на газа от страна на "Газпром".

Предложената цена на обществения доставчик е формирана в резултат на сключени множество сделки с търговци на природен газ, при критерий "най-ниски доставни цени". В ценовия микс за м. май също е включено и цялото количество по анекса на договора от 2019 с фирмата-доставчик от Азербайджан, уверяват от енергийният регулатор.

Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, заявяват още от КЕВР. Припомняме, че се очаква решението на регулатора както за цената за битови потребители на топла вода и отопление, които по традиция се променят в началото на лятото, както и за искането увеличение на цената на водата

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6