Министър Шишков: Нормативните промени трябва да са с цел осигуряване на по-добра градска среда

Снимка: МРРБ

Той напомни, че чрез законови изменения е правен опит за решаване на някои от съществуващите проблеми по места

Голямото изоставане в развитието на градовете не е в тяхното планиране, а в изграждането им. Визиите за града не са картинки, а изпълнение, което означава, че  градското развитие завършва с неговата реализация. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при участието си в Urban Development Forum днес.

Според него, през последните 10-12 години, въпреки визията за развитие на общините, изостава придобиването на терени за нови улици, детски градини и зелени площи и в тяхното строителство. Това изключително много вреди на развитието на градската среда Необходимо е спешното намиране на финансов механизъм за развитието на градовете.

Министър Шишков напомни, че чрез законови изменения е правен опит за решаване на някои от съществуващите проблеми по места. Например, определеният в Закона за устройство на територията срок за отчуждаване на терени за озеленяване е увеличен от 5 години на 15 години. Тази разпоредба, както и за прилагането на улична регулация, обаче са отменени от Конституционния съд като противоконституционни. Затова сега са стартирани законодателни промени, чрез които съдебните решения да бъдат изпълнени. Не може нещо за остане "консервирано" и да не се развива в продължение на 10-15 години, категоричен бе арх. Шишков.

Като пример за намиране на решение министърът посочи проекта за доизграждане на Южната дъга на Столичния околовръстен път, чиято модернизация е много забавена. МРРБ и Столична община работят съвместно по него. Той обърна внимание, че предложеното в момента техническо решение има сериозен проблем. То предвижда краят на Южната дъга да се влива в кръговото кръстовище за кв. „Люлин“ и гр. Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение.

Иван Шишков напомни, че министерството е съинвеститор на общите устройствени планове на част от общините. И допълни, е срокът за тяхното изготвяне и до края на годината.

Регионалният министър посочи, че измененията в нормативната база трябва да са с цел осигуряване на условия, чрез които градската среда да придобива по-добър вид и в по-добър план да изграждат определени сгради. Затова за повторно обществено обсъждане е предложен прецизираният проект за изменение на Наредба №7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. От нея, например, е отпаднало предложението да стане възможно изграждането на маломерни жилища със северно изложение.

Трябва да се намери начин общините да инвестират в развитието на цялата публична инфраструктура, каза отново в заключение министър Шишков. И допълни, че държавата помага при наличие на проблеми по отношение на развитието на районите. То зависи от развитието на цялата инфраструктура на държавата. Тя обаче също е назад във времето. Защото, докато големите градове имат общи устройствени планове, то държавата няма цялостен план за пътищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK