Министър Шишков: Строителният бранш движи икономиката на страната

Снимка: МРРБ

МРРБ и КСБ обединяват усилия за промени в нормативната уредба в строителството

„Строителният бранш движи икономиката на България. Затова е важно да продължим да работим заедно и в диалог.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с ръководството на Камарата на строителите в България. В разговора участваха също заместник-министрите Поля Занева и Захари Христов и началникът на кабинета на министъра Юлия Ивкова.  

По време на срещата представителите на камарата изразиха благодарност към архитект Шишков за бързата и качествена работа за изработване на методиката за индексация в строителството, след една година „мъка“, по техните думи и бяха категорични, че браншът най-после има министър.

„Това бе едно от най-важните неща, които трябваше да свършим“, обясни от своя страна министърът. И подчерта, че това, което екипът му е започнал, ще продължи докато е в МРРБ.

Следващата важна стъпка е да се изработят указания за прилагането на тази методика, стана ясно в хода на разговора, като от бранша поискаха ясен регламент, определен от регионалното министерство и бяха категорични, че са готови на диалог и съвместни усилия.

Министър Шишков предложи указанията за прилагането на методиката да бъдат изработени съвместно между експерти на МРРБ, Министерство на финансите и КСБ.

Около необходимостта от узаконяване на незаконните строителни дейности, открити на магистрала „Хемус“ и някои язовири в страната се обединиха още от КСБ и ръководството на МРРБ. В този контекст министерството вече публикува за обществено обсъждане и промени в Закона за устройство на територията.

Предстои одобряването и публикуването и на измененията в Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

За съвместни усилия в посока промяна на нормативната уредба, свързана с договорите за текущ и основен ремонт, призова министърът на днешната среща и изтъкна необходимостта от това.

„Искам да сложа ред и малко да либерализираме нещата, свързани с договорите за ТРП“, обясни архитект Шишков и добави, че в момента законодателството е това, което създава проблем. Технологиите напредват, а законът е на едно място, затова е необходимо законът да бъде свързан с новите технологии, за да може да работи, не да пречи на технологиите, посочи регионалният министър.

Според него строителството като начин на изпълнение е изпреварило законодателството и именно това трябва да се промени.

От КСБ изразиха готовност за предоставяне на експертиза по отношение промени в нормативната база.

По време на днешната среща бе обсъден и въпросът с предстоящата програма за енергийно обновяване на жилищния фонд и обществени сгради. Министърът запозна с детайли по програмата представителите на строителния бранш и отново подчерта, че насоките за кандидатстване по процедурата вече са публикувани за обществено обсъждане.

В края на разговора архитект Шишков и ръководството на КСБ се договориха следващата седмица да проведат отново съвместна среща, на която да продължи обсъждането на редица въпроси, отнасящи се за строителния бранш.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK