Заков: България и РС Македония имат изключително важна роля за сигурността в региона

Снимка: МО

Министър Петровска е на официално посещение в страната ни по покана на министър Заков

„Още веднъж бих искал да заявя готовността ни да засилим двустранното сътрудничество в областта на отбраната, тъй като Република България и Република Северна Македония споделяме общи ценности, споделяме обща съдба, споделяме обща история, но споделяме и общо бъдеще. И аз вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност на двете  страни“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков по време на съвместните изявления след срещата му с министъра на отбраната на Република Северна Македония (РМС) Славянка Петровска днес, 20 май. Министър Петровска е на официално посещение в страната ни по покана на министър Заков.

„Тази среща е знак, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността“, заяви министър Заков. Той отбеляза, че в следствие на войната в Украйна пред страните от Западните Балкани има доста сериозни рискове и подчерта голямата отговорност на министрите на отбраната на двете страни, както в контекста на членството в Алианса, така и по двустранна линия, за сътрудничество с цел управление на рисковете и заплахите.

Министър Заков акцентира върху последователната подкрепа на България за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и припомни, че нашата държава беше една от първите, които ратифицираха Протокола за присъединяване на РСМ към НАТО. Той подчерта, че членството на РСМ в Алианса е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната. 

„Република България има съсед по западната граница, който е неин съюзник, съсед, с когото изгражда колективна сигурност. Когато си част от НАТО, не си сам, когато сме в алианс, работим един за друг, развиваме се заедно и ставаме по-силни“, каза министър Петровска. Тя определи решението за членство на страната ѝ в НАТО като визионерско и историческо в контекста на променената архитектура на сигурност след непредизвиканата агресия срещу суверенна и независима Украйна.

„Всяка държава-членка работи за укрепване на националния си капацитет, за прилагане на политики за отбрана и възпиране, а ние работим заедно за укрепване на стълба, на който се основава колективната сигурност“, каза тя и заяви, че по време на проведените днес разговори двете страни са се обединили около възможността и готовността за още по-засилено сътрудничество в разгледаните области.

Сред основните теми, обсъдени от двете делегации, са активното участие на военнослужещите от въоръжените сили на България и РМС в съвместни учения и тренировки и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. От българска страна е потвърден ангажиментът за прием на офицери от армията на РСМ в българските висши военни училища, както и за обучение в страната ни на македонски военни лекари. 

Акцент в разговорите е била темата за възстановяването и поддържането на българските военни гробища, която е от  изключително значение за страната ни. Двете делегации са дискутирали възможните бъдещи стъпки за постигане на целите на България в тази посока.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK