Йотова: Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината им и как се развива

Снимка: Президентство

В срещата участваха над 70 души, сред които учители, ръководители на български дружества, адвокати, лекари и др.

Българите в Германия се вълнуват какво се случва в родината им и как се развива. Във Франкфурт на Майн близо три часа представители на българската общност обсъждаха с вицепрезидента Илияна Йотова широк кръг от теми – от бавния ваксинационен процес в България и затруднения достъп до здравна помощ в редица части на страната, през двата неуспешни опита за съставяне на правителство, необходимостта от съдебна реформа, до политиките за борба с обезлюдяването и задържането на младите хора чрез повишаване качеството на висшето образование и адекватността му на пазара на труда.

В срещата участваха над 70 души, сред които учители, ръководители на български дружества, адвокати, лекари, ИТ специалисти, студенти. Българската общност е добре интегрирана и високо ценена.

Тема на разговорите беше и Планът за възстановяване и устойчивост. Вицепрезидентът изтъкна, че той е основа за развитието на икономиката, а не само усвояване на средства.

Сънародниците ни поставиха въпроса за признаването на българския за матуритетен език. Йотова обясни, че въпреки усилията на българските евродепутати, Европейската комисия не е изляза с общо решение, а такова трябва да се постига на двустранно ниво. Вицепрезидентът винаги поставя въпроса при срещите си на високо ниво в различните страни, включително и Германия.

От своя страна, посланикът на България в Германия Елена Шекерлетова изтъкна, че вицепрезидентът Йотова е трайно ангажирана с опазването и развитието на българската идентичност в чужбина. Илияна Йотова е убедена, че укрепването на националната идентичност става чрез опазването и разпространението на българския език, чрез увеличаване на културното влияние на древната българска държава. Вицепрезидентът работи активно за връщането на загубените позиции на българистиката по света. Илияна Йотова изрази надежда, че следващо редовно правителство и парламент ще започне работа по осъществяването на нейната идея за Български културен институт, който да увеличи културното влияние на България по света и да събира сънародниците ни зад граница.

Посланик Шекерлетова, генералният консул във Франкфурт Антоанета Байчева и представителите на българската общност благодариха на вицепрезидента за откровения разговор.

Илияна Йотова е във Франкфурт за откриването на българския щанд на Международния панаир на книгата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK