ДФЗ финансира нова мидена ферма с 450 000 лв.

Снимка: ДФЗ

Новото мидено стопанство се намира югозападно от нос Емине

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) изплати над 450 хил. лв. (451 442 лв.) на бенефициер по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР 2014-2020г.) по мярка 2.2 “Продуктивни инвестиции в аквакултурите”.

Безвъзмездната финансова помощ се отпуска за изграждане на иновативна ферма, в която се култивира черната морска мида Mytilus galloprovincialis. Новото мидено стопанство се намира югозападно от нос Емине - в един от най-чистите райони на българското Черноморие, обявен през 1976 г. за защитена територия от категорията „природна забележителност“.

Проектът се състои в изграждането на подводна ферма за отглеждане на черни миди, създадена изцяло под водата. Разположена върху морското дъно, тя е съставена от стойки с колекторни елементи, разположени в редици. Конструкцията е изградена от плаващи тръбни линии, направени от екологични материали с висока устойчивост от корозия в условията на продължителен контакт с морска вода.

Миденото стопанство ще допринесе за екологичния баланс в района. Иновативните съоръжения са със значително по-дълъг експлоатационен живот, в сравнение с досега направените инвестиции във фермите за черноморска мида.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK