Извършва се допълнителният мониторинг от 7 пункта около кораба „Vera Su”

Снимка: МОСВ

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място

С оглед оценката на състоянието на морските води и проследяване на потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция, днес се извършва допълнителният площен мониторинг от 7 пункта в района на заседналия кораб „Vera Su“. Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води. 

Продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб.

Във връзка с продължаващите действия по претоварване на авариралия плавателен съд, днес наблюдаващите екипи на МОСВ установиха видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. За констатацията е уведомена незабавно ИА „Морска администрация“ за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията.

Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK