Стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“

Снимка: Прессекретариат

Тя се връчва на млади български учени и изследователи

На 10 юни 2021 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса за наградата през 2021 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;

2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.

3. Грамота „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“.

4. Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 5 септември 2021 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK