Вицепрезидентът: България ще има начело просветени хора

Снимка: Президентство

Илияна Йотова отличи една от трите победителки в стипендиантската програма „За жените в науката“

„България ще има начело умни и просветени хора, чийто поглед се въздига високо над асфалта. Хора, които ще върнат високото качество на българското образование и наука, за да бъдат те конкурентни на световно ниво.“ Тази увереност изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването на тазгодишните победителки в стипендиантската програма „За жените в науката“.

„Всички днес тук споделяме убеждението, че инвестициите в наука и образование не може да търпят икономии“, посочи Йотова и цитира данни, според които през 2020 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност са едва 0,9% от БВП на България. За сравнение – средният за ЕС процент е 2,3, отличници с 3,5% от БВП са Белгия и Швеция.

Вицепрезидентът изрази надежда, че тази статистика ще се промени със заложените цели в Националния план за възстановяване и устойчивост. В него са предвидени конкретни мерки за развитие на научните изследвания, иновациите и технологиите в полза на ускореното икономическо и социално възстановяване и развитие на България, конкретни стимули за изграждане на ефективната връзка образование – наука – бизнес, включително и изграждането на необходимата законодателна рамка за осъществяването на тези амбиции. „Проектите не трябва да се правят само за усвояване на средства, а да създават устойчиви работни места и перспектива за българската икономика“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че в сравнение с други европейски страни България бележи прогрес в равнопоставеността на мъжете и жените в сферата на науката и високите технологии, но има още какво да се постигне в борбата със стереотипа, че науката е запазена територия за мъжете. Илияна Йотова поздрави участничките в програмата за смелостта да се отдадат на науката.

Програмата „За жените в науката“ стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална комисия за ЮНЕСКО – България, и L'Oréal България. 30 жени учени са отличени досега. Тазгодишните победителки са доц. Ина Анева, която работи в научна сфера Молекулярна биология; д-р Мария Калапсъзова – научна сфера Неорганична химия; Нина Стоянова-Нанкова – научна сфера Медицинска химия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK