ОА-Кюстендил, изготвя списък с паметниците на културата за реставрация

Снимки: ОА - Кюстендил

Министърът на културата Атанас Атанасов проведе среща с областния управител Катя Димитрова

Има реална възможност за реставрация и консервация на паметници на културата в Кюстендилска област, нуждаещи се от спешни възстановителни мерки. В това увери министърът на културата Атанас Атанасов след проведена среща с областния управител на Кюстендилска област Катя Димитрова и нейният заместник Любомир Терзиски.

Те разговаряха при посещението на министър Атанасов в Кюстендил, което се осъществи по покана на организаторите на 25-ия Международен фестивал за класическа китара. Музикалният форум се проведе от 7-и до 9-и април, а министърът на културата присъства на неговото закриване в събота. На срещата присъства главният секретар на Министерство на културата Маргарита Васева и председателят на Общински съвет-Кюстендил и НЧ „Братство 1869“-гр. Кюстендил Иван Андонов.

Пред министър Атанас Атанасов, областният управител Катя Димитрова и зам.-областният управител Любомир Терзийски заявиха, че неотложна нужда от съдействието на Министирство на културата има за два обекта в Кюстендилска област. Стена от сградата, която 13-и пехотен полк е използвал за спално помещение, се руши и е опасна, подчертаха те. Обектът е паметник на културата, а за да бъде възстановен са необходими разрешението и подкрепата на министерството. Паметникът на културата се намира на територията на бившите казарми в гр. Кюстендил.

В Сапарава баня, преди около година и половина, при подмяна на водопровод, работници се натъкват на гробница от античното селище Германея. За да продължат ремонтните дейности, гробницата трябвада бъде преместена.

Списък с паметниците на културата в Кюстендилска област, за които са необходими неотлажна реставрация и консервация ще изготви Областна администрация-Кюстендил. Финансирането ще стане възможно чрез Национален фонд „Култура”, а предвидените средства за обекти в страната са 30,4 млн. лв.

Пред областния и зам.-областния управител, мининистърът на културата сподели прекрасни впечатления от град Кюстендил. Те от своя страна го изпратиха с кошница кюстендилски ябълки – символ на плодородието в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK