123-ма полицаи са ранени при протестите във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

80 души са арестувани

Във Франция 123-ма служители на полицията и жандармерията са били ранени при сблъсъците по време на общонационалните протести срещу пенсионната реформа на правителството, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция, предаде АФП.

Жералд Дарманин съобщи също така в Twitter, че 80 души са били арестувани по време на демонстрациите, които според правителството са изкарали на улиците близо 1,1 млн. души в цялата страна. 

Междувременно синдикатите призоваха за нов ден на общонационални стачки и протести следващия вторник, който ще съвпадне с планираното посещение на британския крал Чарлз III в страната.

Новата дата 28 март беше обявена в съвместно изявление на синдикалните организации, които обвиниха правителството за "взривоопасната ситуация" в страната и призоваха работниците да продължат да протестират срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

"Правителството би искало да обърне страницата", се казва в изявлението.

Но профсъюзите "подкрепят решимостта на света на труда и младежта да постигнат оттегляне на реформата".

По-рано британското правителство заяви, че не знае за никакви планове за промени в държавното посещение на крал Чарлз III.

Чарлз и съпругата му, кралицата-консорт Камила, трябва да бъдат във Франция от неделя до сряда. След това те ще се отправят към Германия на първото държавно посещение за управлението на Чарлз след смъртта на кралица Елизабет II през септември миналата година.

В понеделник Чарлз ще се присъедини към президента Еманюел Макрон за възпоменателна церемония при Триумфалната арка в Париж, а след това ще има банкет в двореца Версай.

Във вторник той трябва да се отправи към югозападния град Бордо. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//