Новият дом на културния ни център в Скопие беше открит

Снимки: МК

Българският министър на културата приветства гостите на събитието

Днес бе официално открит новият дом на Българския културно информационен център в Скопие, който се намира на ул. „Никола Вапцаров“ № 6.  

В словото си при откриването на центъра българският министър на културата проф. Велислав Минеков изтъкна: „Културата е онзи мост, чрез който всички ние имаме възможност да се сближим още повече, да отправим поглед и надежда за общо бъдеще – бъдеще, когато ще бъдем заедно, по-близки от преди, научили своите уроци и готови да работим заедно рамо до рамо, за да затвърдим нашите общи цели за утвърждаване мястото на културата в нашите общества“.

Новият дом на българския културен център бе открит в деня на Св. Климент Охридски и в присъствието на много гости и медии от България и Република Северна Македония. 

„Днес представителите на двете държави сме заедно, за да покажем, че културата е важна за двете общества и е онзи сектор от двустранните ни отношения, който ни сближава“, посочи директорът на БКИЦ в Скопие Антония Велева. Тя допълни, че новите помещения, които се намират в централната част на Скопие, предоставят възможност за представяне на творци от двете държави, с амбицията за по-тясно сътрудничество и ангажимент за повече съвместни събития.

Антония Велева сподели още, че картината на сътрудничеството между двете държави се допълва и с информация за няколко предстоящи проекта. Сред тях е съвместният проект на двете музикални училища в София и в Скопие за общи уъркшопи и концерт; проектът по Оперативна програма „Помощ за развитие“ – обмен на експертиза между наши експерти и техни колеги от РСМ в областта на консервацията и предаването на добри практики. 

Поздравителен адрес до директора на БКИЦ в Скопие Антония Велева, от името на вицепрезидента на България Илияна Йотова, прочете представителят на екипа й Милена Димитрова.

По време на официалната церемония бе открита и изложбата „Заедно II“, в която са включени картини на шест съвременни художници от България и десет от Република Северна Македония. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK