Военнослужещи унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега

Снимка: МО

Мината е класифицирана като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение

Сигнал за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен днес, 23 януари, в Щаба на Военноморските сили  от областния управител на Добрич. Около 11.30 ч. мината е забелязана  на 200 метра от брега срещу село Тюленово.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) бе вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“. В 14.50 ч. екипажът на вертолета откри мината, предаде координатите и остана в района. Издадено бе навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, извърши преход до мястото. Военните специалисти класифицираха мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината беше унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK