Гласуваха наредбата за еднократните помощи на родителите в Благоевград

Снимка: Общински съвет Благоевград

33 предложения бяха разгледани

33 предложения бяха разгледани и гласувани на днешното редовно заседание на Общинския съвет в Благоевград. Общинските съветници дадоха положителен вот по три наредби, касаещи нуждите на жителите в община Благоевград.

Дебати предизвика предложението на кмета относно приемане на наредбата за изменение и допълнение на наредбата за отпускане и изплащане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на община Благоевград.

Една от приетите промени засяга изискванията, на които трябва да отговарят родителите или настойниците. Според направеното изменение от отпускане на еднократната помощ ще могат да се възползват семейства, в които единият родител/ настойник има уседналост минимум две години на територията на Община Благоевград, а вторият минимум шест месеца.

Друга от промените касае срока на изплащане на средствата. Общинските съветници приеха решение, според което средствата ще се изплащат до изчерпване на парите, заложени в годишния бюджет на Община Благоевград.

Семействата, които не успеят да получат финансовото стимулиране в рамките на бюджетната година, ще получат средствата в рамките на следващата, по реда на постъпване на заявленията.

Още една промяна бе направена след гласуване от общинските съветници - срокът за разглеждане на документите от страна на комисията се  увеличава  от 1 на 3 месеца.

След кратки дебати местният парламент гласува и предложението на кмета относно наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища в Община Благоевград, заедно с промените дадени в идентичните становища на постоянните комисии към Общински съвет - Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, са дали различно становище и Комисия по  развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство

В тях се казва, че:

  • Преустановява се подаването на Заявления за закупуване на общински жилища по реда на наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища в община Благоевград, за срок от 2 /две/ години, от момента на влизане на настоящата наредба в сила.

  • Предоставя се срок от 3 месеца, след влизане в сила на настоящата наредба, за лицата ползващи до момента общински жилища предоставени им по реда на Наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища в община Благоевград, да подадат Заявление за закупуване на общинско жилище.

  • Започнатите производства, включително и подадени заявления за закупуване на жилище предоставено по реда на Наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища в община Благоевград, и одобрени процедури по закупуване, по които има влезли в сила решения на ОбС, се довършват по реда на наредбата, по която са започнали с изключение на изискването на чл. 5, ал. 1, т. 5 на Наредбата за реда и условията за отдаване под наем и продажба на общински жилища в община Благоевград.

В наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища бяха направени и още няколко промени, сред които:

  • Да се извършва задълбочено изследване на доходите на наемателите, за да не бъдат допускани  лица с по-големи доходи, които  да живеят или да закупят общинско жилище;

  • Лицето, което желае да закупи жилище, не трябва да е прехвърляло имот в Община Благоевград през последните 10 години.  

По време на заседание на местния парламент беше подкрепено предложението на кмета, относно наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, според което се променя  таксата за некастрирано домашно куче от  130 лв. на 30 лв.

По време на днешното редовно заседание с 36 гласа „за“  съветниците одобриха предложението, касаещо  единични цени на строително-монтажни работи на сграда с идентификатор 04279.613.268.1 по КККР на Благоевград, Община Благоевград, област Благоевград, с адрес на сградата: гр. Благоевград, ул. „Арсений Костенцев“ № 7 (Това е сградата на Купола, където община Благоевград е собственик на 14% от общия комплекс сгради). 

Одобрено беше предложението на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за кандидатстване по процедура за набиране на проектни предложения за финансиране от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, Компонент 1 „Придобиване на дълготрайни активи и текущо поддържане на материалната база и изграждане на нова, реконструкция и модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги“, касаещо ЦНСТ „Св. Иван Рилски“ в ж.к. „Струмско“.

След кратка дискусия, с пълно мнозинство, общинските съветници одобриха Предложение № 60-00-71/04.03.2022 г., относно отпускане на еднократна финансова помощ на граждани на Община Благоевград подали съответните заявления, във връзка с Вътрешни правила за работа на Комисията за разглеждане на заявленията за получаване на еднократна финансова помощ от бюджета на Община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK