Зарков: Вкопчването във властта няма да оправи проблемите в БСП

Снимка: bTV

Той определя конгреса като фарс

Корнелия Нинова остава лидер на БСП до 2024 г. След спор дали оставката просто трябва да се констатира или да се гласува, конгресът на левицата отхвърли оттеглянето на Нинова от лидерския пост с гласуване.

Да се изправи срещу нея на вътрешни избори се готвеше Крум Зарков. Подобен избор пред социалистите се отлага, поне засега.

„Първата част на конгреса имаше упойващо въздействие върху делегатите – с обичайните дитирамби и дълъг доклад, за да може да мине по-лесно втората част“, каза Крум Зарков в „Тази неделя“.

Зарков определя конгреса като „фарс“, а неговата роля е била да го „предотврати“.

„Исках делегатите да се изправят пред тяхната отговорност, да се изправя пред моята и да алармирам за това, което ще се случи“

Що се отнася до факта, че в миналото е бил приближен на Корнелия Нинова и тя го е поканила и наложила в ръководството на партията, Зарков каза: „Това е организация, Корнелия Нинова ме покани в Изпълнителното бюро, както други са я поканили нея. Моята битка не е срещу Корнелия Нинова, която имаше успехи като председател на партията и накрая трагичният резултат, който доведе до този конгрес“.

„Тя самата заяви своята оставка през ноември, вчера я потвърди и после се скри“, смята Зарков.

По думите му най-ярките му впечатления от Нинова са били „смелостта и борбеността ѝ, да се скрие зад подписка, не го очаквах“.

„Най-важното, което има един лидер е неговата дума“ и Нинова е показала слабост, а случилото се ще има лош имиджов ефект за партията, заяви социалистът, според когото е трябвало да има избор на нов председател на партията.

В партията ще има сътресения, ако други хора с нова енергия не се заемат с възстановяването на партията, прогнозира Зарков, според когото на следващите избори БСП отново ще претърпи поражение.

„Ролята ми е да канализираме енергията и алтернативата, която се очерта на този конгрес. БСП трябва да се стегне и да стане голяма лява партия“, смята Зарков.

Той е категоричен, че не се разпознава сред тези, които са „отслабили партията с вътрешни борби“ по думите на Нинова.

„Вътрешният враг е едно, но резултатът от изборите беше външен знак. Няма другари, които могат да свалят подкрепата на партията толкова бързо. Направихме грешки, анализирахме ги, но трябва да има знак промяна. Нинова е права, че се изтощихме“, каза Зарков.

„Нинова е права, че част от възстановяването на партията минава през доброто управление, но само част, а другото е разговор вътре в партията. Не с вкопчване във властта, не с апаратна игра, а с откровен разговор“, каза Зарков.

„Участието на БСП в правителството е успех и е важно, но той не се дължи на представянето на партията в изборите, а по силата на политическа конюнктура“, каза социалистът. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK