Полша пак ще ремонтира българските изтребители МИГ-29

Снимка: flickr

Страната ни ще поиска размяна и ремонт на шест двигателя за изтребителите

България отново ще ремонтира самолетите си МиГ-29 в Полша, съобщава БНР. Това е станало ясно след среща на среща в Министерството на отбраната между служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и представители на посолството.

Страната ни ще поиска съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за изтребителите.

По думите на Димитър Стоянов въпросът за използването на самолетните е "критичен". Той посочи, че процедурата за размяна на двигателите ще започне при първа възможност.

Миговете са единствените изтребители на българските ВВС до усвояването на новите Ф-16. доставката на които ще се забави. Бившият военен министър Драгомир Заков настояваше за бързи мерки за попълване на луфта, който се получава от забавянето, за охрана на въздушното ни пространство, като президентът Румен Радев дори изтъкна възможността за търсене на изтребители под наем. Конкретика обаче не бе дадена и тогава. 

Малко преди края на 47-то НС бе потвърдено, че втората оферта за вторите осем Ф-16 е получена. Последното заседание на Министерски съвет обаче от БСП напуснаха и отказаха да участват в дискусията по офертата, изтъквайки като аргумент, че в криза не могат да се дават пари за изтребители.

Припомняме, че съвременната ни политическа, а и съдебна история това вече не се случва за първи път, но има вече и едно подобно дело и обвинение, когато през ноември 2016 г. военният министър Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Обвинението бе за застрашаване на националната сигурност, тъй като вместо от руската фирма-производител, Ненчев е поискал от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Преди по-малко от годината делото приключи окончателно с оправдателна присъда на последна инстанция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK