С какво може да са опасни детските играчки и как да избираме?

Снимка: Ние, потребителите

Има химически рискове и опасност от алергии и други здравословни проблеми

Изискванията към безопасността на детските играчки са много високи и специфични в зависимост от вида на самата играчка. Има химически рискове и опасност от алергии и други здравословни проблеми, също и конструктивни несъответствия, свързани с дребни елементи и възможност те да доведат до задавяне и дори задушаване на детето.

Това каза създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в ефира на телевизия Bulgaria On Air в навечерието на Деня на детето, за който много родители вече започват да подготвят подаръците.

По данни на Европейската комисия някои модели на едни от най-предпочитаните детски играчки не отговарят на Директивата относно безопасността на детските играчки, на европейския стандарт EN 71—1 и на Регламента REACH, тъй като съдържат опасни за малчуганите вещества.

Така например, сред пластмасовите кукли може да се срещнат такива със завишено съдържание на фталати, което може да навреди на здравето на децата и да причини увреждане на репродуктивната система. Същият риск се установява и при някои от любимите на момченцата коли с радиоуправление и звукови ефекти. Констатирани са случаи на наднормено количество фталати и при детски игри като комплекти от лък и стрели, вентилатори за сапунени мехури, пластмасови фигурки във формата на любими актуални анимационни герои, животни и др., електронни музикални инструменти и пр. 

И плюшени играчки съдържат химически рискове, но също и опасност от задавяне или задушаване. Причината – ненадеждни шевове, които лесно се разкъсват и дават достъп на детето може да пълнежа на играчката, който е от пяна и поглъщане може да доведе до задавяне.

На деца под 3-годишна възраст е недопустимо да се поднасят играчки с дребни части, които могат да бъдат погълнати от децата, които имат инстинкт да поставят всичко в устата си, акцентира Габриела Руменова. И добави, че има инциденти и затова трябва да съобразяваме възрастта на детето и възрастовата група, за която е предназначена играчката, която се каним да закупим за него.

Чупливите и лесно раздробяващите се на малки части пластмасови и все по-предпочитаните от родителите дървени играчки с дребни елементи също са опасни за децата.

Сред забранените рискови продукти има и такива за най-малките. Например, мека дрънчаща играчка, която може да увреди слуха на бебето, тъй като произвежданото от нея ниво на звуково налягане е твърде високо и достига до 110,8 dB. Комплект гумени патета пък е забранен поради отделянето на наднормено количество бисфенол А, който има ендокринни смущаващи свойства и засяга млечните жлези, репродуктивната и имунната система и може да наруши развитието на мозъка и да създаде неблагоприятни поведенчески резултати при децата.

Най-често страната на произход на опасните играчки е Китай, тъй като изискванията там не са толкова завишени, както е в Европейската общност. Понякога производителят остава неизвестен. Но има и случаи, в които рисковите продукти са произведени в европейски държави като Германия.

За всички забранени детски играчки можете да следите на сайта на Европейската комисия.

 

КОМЕНТАРИ