Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. Това заяви служебният министър на културата в кабинета "Янев 2" - Велислав Минеков в ефира на bTV. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е "превзела със сила" два етажа от сградата. НДК е към министерството.

Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни, казва Минеков. По думите му това не е предизборна атака. Той посочи, че би действал с всяка една друга партия, ако са в същата позиция и допълни: "Искам си наема".

По думите му за откритите нарушения е сигнализирана прокуратурата. "Много е важно да преборим корупцията. Минеков обясни, че ще поиска помощта на ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата: Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на Съединените щати и се твърди, че е част от престъпна групировка.

Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.

Това, което е с евросредства - обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за "Ларгото", има и още, например "Яйлата", "Квадрат 500", допълни Минеков. Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура, заключи той. /news.bg/