Меглена Кунева: България е единствена в Европа с преходен период за тютюна

снимка: ДБГ

България е единствена с преходен период за тютюна в цяла Европа. По време на преговорите извоювахме такъв период за тютюна с такова съдържание на катран, каквото е производството именно тук, в България. Това трябваше да е от полза за местните производители, но управляващите след това не се възползваха от това предимство, за да подобрят положението на българските тютюнопроизодители. Нищо не направиха като целенасочена политика по пазарите, производството, образованието на хората с този поминък, гарантирането на бъдещето им. Това са лоши методи на управление.

Това каза председателят на ДБГ Меглена Кунева по време на пресконференция в Благоевград с участието на лидери и представители на партиите от Реформаторския блок.

Тефлонът е покритие за домакински нужди, не за политически и не прави чест на управляващите партии да отмиват от себе си всякаква отговорност, каза Кунева по повод водената години наред политика да се държат производителите на тютюн като крепостни на ДПС.

Кунева подчерта, че извън еропейските, правителството няма никакви други инвестиции. Премиерът Орешарски казва, че връща ДДС, но не казва колко инвеститори си тръгнаха от страната, включително и български. ДДС от коя икономика връщат, бих попитала, допълни още тя.

Меглена Кунева каза, че „Движение България на гражданите“ и Реформаторският блок са  дълги проекти и трябва да е ясно, че реформите ще стават стъпка по стъпка. Тя разкритикува управляващите за назначенията в съдебната система, за Изборния кодекс, несъгласуван с професионалната гилдия и служещ за печелене на време от БСП и ДПС, с избора на председател на ДАНС, обслужващ най-малко публичните интереси.

По думите й, докладът по състоянието на правосъдната система на страната, който се очаква от ЕК, ще бъде тежка присъда и доказателство, че реформи. Ние поискахме 4 % от БВП за образование, защото иначе обричаме нацията си, но виждате, че това не се случи, коменитра още Кунева и добави, че вместо икономически реформи, се правят подмолни обществени поръчки, както това беше при ГЕРБ.

Като голяма задача на Реформаторския блок Меглена Кунева определи въвеждането на еропейските правила в България чрез реални и дълбоки реформи. В момента, в който всички се разпадат, Реформаторският блок се обединява, категорична бе тя.

"Не е вярно, че Георги Първанов и Сергей Станишев имат идейни противоречия. След 1989 година идеите в БСП винаги са били кой да бъде по-близо до софрата. Сега сблъсъкът е резултат на неправилното разделение на порциите. Тези, които са близо до Станишев и са се класирали около схемата на Доган, са близо до порциите. А няколко обръча от фирми на Първанов са изолирани и търсят механизъм за възстановяване на равновесието". С тези думи ген. Атанас Атанасов от ДСБ пък коментира процесите в левицата.

"Глутницата се бие за плячката - явно тя е малко и не стига за всички. Откровено трябва да бъде казано на хората какво се случва в БСП, а не да ги заблуждават, че има идейни противоречия", допълни още ген. Атанасов. Той разкритикува и държавната политика по отношение на проблемите в тютюневия сектор. Според него ДПС демонстрира цинизъм, а целта е да се мачкат производителите, които партията от години счита за крепостни.

 

КОМЕНТАРИ

Реджеп19:37 - 21.01.2014
Кунева иска да управлява заедно с Герб като набутат ДПС в ъгъла, но няма как да стане,защото глупаците и ксенофобите знаят да викат само "долу ДПС"
инакомислещ19:09 - 19.01.2014
Реформаторския блок трябва да управлява страната,за да се преподреди и преформатира в нормална държава онова на което в момента викаме държава. Основните проблеми са в настройката на държавата ,която си остана същата както при комунизма. Как при такава система, как при всичките закони, постановления, укази ,наредби и институции създадени да обслужват централизирано държавно непазарно стопанство, може да се осигури разцвет на предприемачеството? Естествено ,че това може да се случи само с пълна промяна на обществените отношения и институционална уредба ,която да е обърната към инициативата на хората. Тези неща може да ги свърши РБ,но трябва да се нахъсат, да се ядосат и да покажат по голяма смелост. Аз им го пожелавам.
12332117:14 - 19.01.2014
ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!! ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!ДОЛУ ДПС-изедниците на народа!!!!!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK