България е платила почти 346 млн. лв. за ваксини срещу COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

От над 14 млн. са приложени едва 4 млн. дози

Общо над 14 млн. и 470 хил. ваксини срещу Covid-19 са доставени към 3 май 2023 г. в България. До момента са приложени едва 4 млн. и 612 хил. дози. Това съобщи по време на парламентарния контрол служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от БНР.

Страната ни е платила близо 346 млн. лева, в това число 1 305 464 лв. авансово платени през 2022 година за ваксини срещу Covid-19.

България няма необходимост от нови количества, но по действащото споразумението с "Пфайзер" за т.г. трябва да получим още над 8 млн. и 346 хил. дози. Очакваме Еврокомисията, която води преговорите с компанията от името на държавите-членки, да предоговори условията според нуждите на държавите. България няма нужда от нови ваксини. Предоговарянето е необходимо, за да се избегне глоба заради промяната в споразумението.

"В момента, благодарение на нашата позиция, се върви към леко отстъпление от страна на "Пфайзер", което може да се отиде за тази година на спестяване на 50% от тези количества, което да спести един огромен финансов ресурс на държавата, като категорично да останат много малко дози - една пета от тези, които споменах горе-долу, които да бъдат разсрочени за плащания в един по дълъг период, продължаваме преговорния процес. Ние мандат на Европейската комисия ще дадем само за това нещо и при условие, че за следващите години категорично са прекратени договорни отношения с "Пфайзер" за закупуване на следващи дози ваксини”, обясни здравният министър.

Страната е дарила близо 3 млн. и 600 хил. ваксини,  унищожила е над 1 млн. и 430 хил. на стойност  33 млн. лв. Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лв., допълни Асен Меджидиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK