Медиците от онкоболницата в Благоевград на протест в Световния ден на здравето

снимка: СБАЛО "Св. Мина" - Благоевград

Символичен протест навръх професионалния си празник 7-и април - Световен ден на здравето, проведоха днес здравните работници от Специализирана болница за активно лечение по онкология „Свети Мина” Благоевград.

В 11:30 часа лекари, медицински сестри и лаборанти излязоха пред сградата на болницата, за да изразят несъгласието си с новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните.

Смяната е част от реформата на здравното министерство в НЗОК.

Здравните работници се опасяват, че новата методика може да доведе до фалит на лечебното заведение.

Според проучване на Сдружението на общинските болници, бюджетите на отделни болници в страната вече са орязани с над 20% на база миналогодишните им разходи.

Новата методика за финансиране на болниците първоначално предвиждаше те да получат до 95% от средствата, с които са разполагали миналата година. В последния месец обаче стана ясно, че бюджетите на лечебните заведения ще бъдат намалени с още 7 на сто и те ще разполагат с не повече от 88% от парите си през 2014 г. 

"Независимо от събраното недоволство, протестът е символичен и работата не е прекъсвана и за минута. Демонстрацията ни цели не създаване на хаос, а обръщане на внимание, че при новата ситуация ще бъдем принудени да затваряме отделения", заяви управителят на СБАЛО „Свети Мина” Благоевград д-р Георги Георгиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK