Кристина Дунчева се явява пред съда, "годна" е да понесе отговорност

Снимка: Infomreja.bg

Според експертиза Кристина е психически устойчива

Окръжна прокуратура – Благоевград предаде на съд 32-годишната Кристина Дунчева по обвинение за убийство на собствените си две малолетни деца.

Според експертиза Кристина е психически устойчива и може да понесе отговорност.

Според мотивите на прокуратурата Кристина „има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност“.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго, освен личностово разстройство - емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата, съобщават от държаното обвинение.

Понастоящем Дунчева е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че Дунчева живееше на семейни начала с Георги Трайков в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил синът – Васил, и две години по-късно – през 2017 г., дъщерята Ивон.

На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, Дунчева извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.

В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

Дунчева бе настанена в психиатрия в Ловеч, където бяха извършени експертизите.

Семейството на Дунчева и адвокатът ѝ тръдяха, че Кристина е насилвана в продължение на години от Георги и от баща му - психически, физически и сексуално.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd