Канал за трафик на мигранти разбиха от ГДБОП и прокуратурата

Снимка: Infomreja.bg

Повдигнати са обвинения на 7 души

Днес, 09.12.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) проведе брифинг по повод задържането на 7 лица, привлечени като обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с незаконна дейност, свързана с противозаконно подпомагане за преминаване на държавната граница на Република България, за пребиваване и преминаване през нейната територия на чужди граждани.

На брифинга Христо Кръстев, заместник градски прокурор, и старши комисар Любомир Николов - заместник директор на ГДБОП информираха, че са привлечени като обвиняеми Р. Н. - ръководител, Д. Н., И. А., О. М., С. Н., Д. Г. и К. А. – участници. Обвинението срещу тях е за това, че за периода от неустановена дата на месец април 2022 г. до 08.12.2022 г. на територията на страната са действали като организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК – „структурирано трайно сдружение на повече от три лица с цел да вършат съгласувано в страната престъпления“., създадена с користна цел и с цел да вършат престъпления по чл. 281 НК. За престъпленията по чл. 281 от НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години.

С постановление на прокурор от СГП досъдебното производство е образувано на 19.09.2022 г. и разследването е възложено на ГДБОП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на седемте лица към наказателна отговорност.   

 На 08.12.2022 г. са извършени действия по разследването - претърсване и изземване. Намерени и иззети са предмети и вещи от значение за делото.

С прокурорско постановление спрямо шест от лицата е постановена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа. Спрямо ръководителя на групата не е взета мярка за неотклонение, тъй като същият е задържан по друго дело.

На 10.12.2022 г. предстои СГП да внесе искане пред Софийски градски съд за постоянна мярка „задържане под стража“.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена, съобщават от държавното обвинение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK