Как да направим храна от въздуха по технология, разработена от НАСА

Снимка: pixabay

Какво може да ни очаква в следващите 20 години?

Развитието на технологиите и науката провокира иноваторство и провокира смели стъпки в областта на производството на храна. Какво може да ни очаква в следващите 20 години?

Може би ще поръчваме храна за вкъщи от космоса или пък ще я произвеждаме сами от домовете си. Повече за тази технология разказва международната платформа за поръчка на храна foodpanda.

Голяма американска компания разработи метод за получаване на аналози на месо от въглероден диоксид. Въз основа на идеите на НАСА за това как да отглеждате храна на борда на космически кораби за дълги пътувания е изобретена технология, която може да създава протеини за броени часове и без използването на обработваема земя.

Замисляли ли сме се за пътя на месото до нашата чиния? Необходими са повече от две години, както и много земя и вода за приготвяне на една пържола. Самият процес по отглеждане на животните също има своите негативни страни, като отделянето на парникови газове например.

Ако искаме да отглеждаме храна по-ефективно и устойчиво, за да изхранваме нарастващото си население, имаме нужда от нови технологии, които да ни отведат там. Именно това е фокусът на американската компания иноватор.

По принцип процесът на приготвяне на месо на въздушна основа е подобен на процеса по приготвяне на киселото мляко. Започва с ферментация. Въздушният протеин комбинира елементи от въздуха, като въглероден диоксид, кислород и азот, заедно с вода и минерални хранителни вещества.

Крайният продукт е протеин, който е богат на всички незаменими аминокиселини. За да придаде на въздушния протеин текстурата и вкуса на различните видове месо - пилешко, свинско или говеждо, компанията използва комбинация от техники за налягане, температура и кулинария.

Способността да се произвеждат богати на аминокиселини протеини в малко пространство и за кратко време може да бъде трансформираща за доставките на храна в света. Тази независимост от обработваемата земя означава, че храната може да бъде направена с минимални ресурси, без значение климат, географско местоположение, ден и час. Тази гъвкавост може да направи по-устойчиви и сигурни доставките на храна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK