Денков: Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген

Снимка: Infomreja.bg

"Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани"

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген.

Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF, цитиран от БНТ. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров.

Николай Денков - министър-председател:

България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави. Така че не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея.

Нашата граница е добре пазена граница към днешна дата. Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. Нека всеки, който се интересува да дойде да види подобренията, направени през последната година.

Така че, не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия.

Както съм казвал, чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген.

В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство. Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK